29-10-07 Συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην ΝΕΤ

Πήγαινε κάτω

29-10-07 Συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην ΝΕΤ

Δημοσίευση  Νίκος Περάκης Την / Το Τετ Οκτ 31, 2007 2:50 pm

Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην ΝΕΤ και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πολίτη:


Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Θέλω να ξεκινήσω με την 12η Νοεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις, οι φίλοι σας, το κλίμα που υπάρχει αυτή την ώρα λέει ότι πιθανότατα θα κερδίσετε αυτή τη μάχη. Αν, λοιπόν, είστε ξανά Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την 12η Νοεμβρίου, τι είναι αυτό που θα αλλάξετε; Τι είναι αυτό που περιμένουν από εσάς; Γιατί πολλοί λένε ότι αν εκλεγεί ξανά ο Γιώργος Παπανδρέου μια αντιπολίτευση από τα ίδια θα κάνει. Άρα γιατί;

Γ.Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κύριε Πολίτη, πρώτα από όλα, έχω ζητήσει εντολή για μια νέα αρχή. Και θα γίνουν άμεσα ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Μια νέα αρχή, για να ξαναγυρίσουμε στις αξίες, τις βαθιές αξίες του ΠΑΣΟΚ, και να ξανασυνδεθούμε με τον πολίτη και τα κοινωνικά κινήματα.

Και βεβαίως, για να διαμορφώσουμε πια, μια ισχυρή προγραμματική αντιπολίτευση, που καταθέτει τις δικές μας θέσεις-προτάσεις, διαφορετικές από αυτές της Νέας Δημοκρατίας, ξεχωριστές και διακριτές από αυτές της σημερινής κυβέρνησης, η οποία, λόγω των δικών της επιλογών, έχει φέρει την Ελλάδα σε μια αδιέξοδη κατάσταση, σε τεράστια αδιέξοδα για την οικονομία, την κοινωνία, σε σχέση με τον πολίτη, από την ακρίβεια, μέχρι και τις δημόσιες υπηρεσίες, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία. Μια αδιέξοδη κατάσταση, και στα διεθνή θέματα, και στον τρόπο με τον οποίο τα χειρίζεται η κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή.

Θα είναι ρηξικέλευθες οι αλλαγές, αλλά έχουμε σχέδιο. Δεν είναι ένα σχέδιο, που θα γίνει μέσα σε 24 ώρες. Είναι ένα σχέδιο, που έχει σχέση με την καταστατική αλλαγή, την καλύτερη λειτουργία των οργάνων, την εξασφάλιση της ουσιαστικής πια συμμετοχής των πολιτών, της συμμετοχικής δημοκρατίας, για την οποία έχω μιλήσει και έχουμε μιλήσει, αλλά δυστυχώς, στην πράξη, δεν το καταφέραμε. Τώρα πρέπει να γίνει πράξη, να μπορεί ο πολίτης και ιδιαίτερα ο αδύναμος πολίτης, που πολλές φορές, δεν έχει πρόσβαση στην πολιτική να αισθάνεται σεβασμό, να μπορεί να έχει συμμετοχή και φωνή.

Αλλά να πω και κάτι ακόμα. Ήδη, το ΠΑΣΟΚ αλλάζει, ήδη, αυτές τις ημέρες, υπάρχει ένας πλούτος ιδεών, ένας πλούτος, μέσα από συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις θέσεων και προτάσεων για το αύριο του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ένας κόσμος που αγάπησε ξανά την πολιτική, που ήρθε κοντά στο ΠΑΣΟΚ αυτές τις ημέρες, που πιστεύει σε ένα διαφορετικό ΠΑΣΟΚ. Σε ένα ΠΑΣΟΚ που, πραγματικά, είναι το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, βασισμένο στις διαχρονικές μας αξίες, τις οποίες, πολλές φορές, στην πράξη, εγκαταλείψαμε, αλλά τις ανακαλύπτουμε ξανά και τις ενστερνιζόμαστε στην πράξη, στην στάση μας, στο ύφος μας. Στο ύφος και ήθος της εξουσίας της κομματικής και, αύριο της κυβερνητικής. Αλλά βεβαίως, προχωράμε και σε έναν νέο προγραμματικό λόγο, που δημιουργεί νέα ελπίδα για τη χώρα μας.Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, συμμερίζεστε την άποψη ορισμένων στελεχών φίλων σας που κατά καιρούς μιλούν για λυτρωτική διάσπαση; Υπάρχει λυτρωτική διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή να φύγει ένα κομμάτι το οποίο διαφωνεί με εσάς εντελώς ή με τις απόψεις σας, αν φύγουν εκείνοι από το ΠΑΣΟΚ θα λυτρωθείτε;

Γ.Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ πιστεύω ότι, λυτρωτικές, είναι αυτές οι διαδικασίες. Οι διαδικασίες αντιπαράθεσης. Οι πολιτικές διαδικασίες λένε αλήθειες. Πολλές φορές, μάλιστα, μπορεί και να πονάνε κιόλας. Θα έλεγα ότι τα μέσα ενημέρωσης, κάποια μέσα ενημέρωσης εν πάση περιπτώσει, το βλέπουν επιφανειακά. Ή μάλλον, θέλουν να το βλέπουν επιφανειακά. Είτε διότι αυτό φέρνει τηλεθέαση, μια κοκορομαχία στα τηλεπαράθυρα, είτε διότι ίσως δεν μπόρεσαν να ποδηγετήσουν αυτή την διαδικασία και, τώρα, θέλουν να δημιουργήσουν μιαν αμφισβήτηση αυτής της διαδικασίας. Μιαν αμφισβήτηση του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, μιας απαξίωσης αυτών των διαδικασιών.

Αυτές οι διαδικασίες, είναι διαδικασίες άκρως δημοκρατικές, ανοιχτές, πρωτόγνωρες για την Ελλάδα. Λέμε αλήθειες, πονάνε. Αλλά αυτές οι αλήθειες, είναι η βάση για το νέο μας βήμα. Να κάνουμε την εσωτερική μας αλλαγή, να γίνουμε αξιόπιστοι απέναντι στον ελληνικό λαό, να διαμορφώσουμε ένα νέο μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα, ενωτικό ρεύμα των προοδευτικών δυνάμεων και να διεκδικήσουμε την εξουσία για να αλλάξουμε την Ελλάδα.Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να ρωτήσω κάτι προσωπικό. Υπάρχει στην κοινωνία μια αντιφατική εικόνα για εσάς. Υπάρχουν πολλοί που σας θεωρούν killer, λένε μην βλέπετε χαμογελαστό τον Γιώργο Παπανδρέου και ευγενή, είναι killer αν βρεθείς στο δρόμο του. Και επίσης είναι και αγύριστο κεφάλι. Αν βάλει κάτι στόχο δεν αλλάζει απόφαση ποτέ.

Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία που λένε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επηρεάζεται άμεσα από το στενό του περιβάλλον και από τα μέλη της οικογένειάς του με αποτέλεσμα να μην έχει σταθερή άποψη. Αυτά είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Ποιος είστε από τους δύο;

Γ.Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ είμαι ο Γιώργος Παπανδρέου, που πιστεύει σε αρχές, πιστεύει σε αξίες. Και αυτές, τις υπηρετώ χωρίς παρέκκλιση. Βεβαίως, θα ακούσω τους πάντες και θέλω να ακούω. Θέλω να ακούω, διότι έτσι, και εγώ ενημερώνομαι, μαθαίνω και παίρνω καλύτερες αποφάσεις, και ζητώ και την άλλη γνώμη. Ζητώ την άλλη γνώμη, όταν λέγονται και αλήθειες. Και ζητώ την αλήθεια.

Δεν μου αρέσουν οι γνώμες που κρύβουν την αλήθεια. Αλλά εγώ, υπηρετώ αυτές τις αξίες με μια προσήλωση και μια αποφασιστικότητα. Και αυτό θα κάνω και στις 12 Νοέμβρη.


Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος λέει ότι έχει αριστερόστροφη πολιτική, ότι σκοπεύει να πάει το ΠΑΣΟΚ αριστερά. Εσείς δεν έχετε την ίδια άποψη για τις πολιτικές του επιλογές. Πιστεύετε ότι αν εκλεγεί ο κ. Βενιζέλος θα πάει αριστερά ή θα γίνει ένα κεντρώο κόμμα το ΠΑΣΟΚ;

Γ.Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι, το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να πάει ξανά στις αξίες του. Είναι βεβαίως αριστερές, προοδευτικές αξίες, αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η αξιολόγηση, βαθιά δημοκρατικές διαδικασίες, όπως η συμμετοχή, η γνήσια έκφραση των λαϊκών κινημάτων των πολιτών, της κοινωνίας των πολιτών. Είναι η αξία, να μπορούμε να εκφραζόμαστε αυτόνομα και να μπορούμε να υπηρετούμε τα πλατιά στρώματα του ελληνικού λαού. Για εμένα, αυτό είναι το νέο στοίχημα, το νέο διακύβευμα, για να μπορούμε να λέμε ότι, πράγματι, κάνουμε μια αριστερή στροφή.

Αριστερή στροφή, δεν είναι να υιοθετήσουμε τι λένε, πιθανώς, τα άλλα αριστερά κόμματα. Γιατί, σε πολλά, τα θεωρώ ίσως και πιο συντηρητικά, όπως το Κ.Κ.Ε.


[...]

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.pasok.gr/portal/gr/3/52564/7/7/1/showdoc.html

_________________
Αν και λίγοι μπορούν να κάνουν πολιτική είμαστε όλοι σε θέση να την κρίνουμε.
"Θουκιδίδου - Επιτάφιος"
avatar
Νίκος Περάκης
Administrator
Administrator

Άντρας Αριθμός μηνυμάτων : 72
Ηλικία : 60
Location : ATHENS
Registration date : 26/09/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://perakis.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης