27-10-07 Συνέντευξη του Γ.Παπανδρέου στον Ελευθερο Τύπο

Πήγαινε κάτω

27-10-07 Συνέντευξη του Γ.Παπανδρέου στον Ελευθερο Τύπο

Δημοσίευση  Νίκος Περάκης Την / Το Δευ Οκτ 29, 2007 7:52 am

Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ και στους Δημοσιογράφους, Σ. Κοτρώτσο και Γ. Αντύπα:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε, μιλάτε συχνά για παρέμβαση συμφερόντων. Ποιοι πίεσαν, όπως υπονοείτε, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί; Ποιοι θέλουν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως γνωρίζετε, στις 11 Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ έχει εκλογές. Θα προτιμούσα, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πολιτικά. Για το μέλλον της παράταξης. Για το μέλλον της Ελλάδας. Όπως σε όλο το δυτικό κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα η δημοκρατία βρίσκεται σε υποχώρηση. Πιέζεται από το κεφάλαιο, το οποίο συσσωρεύεται σε όλο και λιγότερα χέρια. Χρησιμοποιεί lobbies και αγοράζει πολιτικό λόγο. Αλλού με την αγορά Μέσων Ενημέρωσης, αλλού με την αγορά πολιτικών. Κάποιοι προσπαθούν έτσι να χειραγωγήσουν την πολιτική. Όταν δεν τα καταφέρνουν προσπαθούν να την απαξιώσουν. Το σύνθημα «όλοι ίδιοι είναι» είναι ένα σύνθημα απαξίωσης της πολιτικής. Όταν, λοιπόν, μιλάω για παρεμβάσεις, δεν εννοώ τις θεμιτές διεκδικήσεις των πολιτών και των κοινωνικών τους φορέων. Εννοώ παρεμβάσεις που αμφισβητούν την αυτονομία της πολιτικής και προσπαθούν να υποτάξουν τη δημοκρατία μας σε οικονομικές ή σε άλλες σκοπιμότητες.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα αντιμετωπίσετε, εάν εκλεγείτε, όσους τάχθηκαν εμφανώς υπέρ του κ. Ευ. Βενιζέλου;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μια ζωή αγωνίζομαι για να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πολιτικό σύστημα και τα κόμματά μας μια σύγχρονη δημοκρατική δομή, ανοιχτή στην κοινωνία και τον εσωτερικό διάλογο. Δεν πρόκειται, τώρα που ζητάω την ανανέωση της εντολής για να υπάρξουν οι αναγκαίες τομές προς αυτή την κατεύθυνση, να παραβώ τις αρχές μου και να αλλάξω τις αντιλήψεις μου για τον τρόπο που πρέπει να διαβουλευόμαστε, σεβόμενος ο καθένας τις απόψεις του άλλου, αλλά και όλοι μαζί το δικαίωμα της πλειοψηφίας να υλοποιούνται οι αποφάσεις της και να μην παράγεται σύγχυση για τις θέσεις και το στίγμα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κερδίσετε, τι θέσεις θα προτείνετε στους αντιπάλους σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η εντολή που ζητώ να πάρω στις 11 Νοεμβρίου δεν είναι εντολή νομής της κομματικής εξουσίας και διανομής θέσεων και αξιωμάτων. Είναι ακριβώς εντολή ρήξης με όλες αυτές τις πρακτικές και τις αντιλήψεις που μετέτρεψαν το κόμμα μας από Κίνημα λαού σε μηχανισμό αξιωματούχων. Άλλωστε, δεν θα είμαι εγώ που θα αποφασίσω για τις θέσεις και τα αξιώματα. Γιατί οι θέσεις και τα αξιώματα θα είναι αιρετά και θα προκύπτουν μέσα από την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των μελών μας. Η βάση μας θα είναι αυτή που θα κατανέμει και θα νομιμοποιεί τους ρόλους μας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού θα πάει με εσάς το ΠΑΣΟΚ; Αριστερά ή προς το Κέντρο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: To ΠΑΣΟΚ ανήκει σε μια παράδοση που γεννήθηκε με τους φιλελεύθερους του Ελευθερίου Βενιζέλου και συνεχίστηκε με τους ανένδοτους του Γεωργίου Παπανδρέου. Έκανε την τομή του 1974 πραγματοποιώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου τη μεγάλη συνάντηση με τις παραδόσεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και του αριστερού Κινήματος. Σήμερα, το ζητούμενό μας δεν είναι η επιστροφή στους δογματισμούς και τις εξωπραγματικές αντιλήψεις του παρελθόντος. Το ζητούμενό μας σήμερα είναι να περπατήσουμε μαζί με την άλλη Αριστερά στον κοινό δρόμο που μας οδηγούν οι τρεις βασικές προτεραιότητες και αξίες μας. Η αυτονομία της πολιτικής. Η πράσινη οικονομία. Η προαγωγή ενός εναλλακτικού προτύπου ανάπτυξης με αναδιανομή του πλούτου, κοινωνική δικαιοσύνη, επενδύσεις στη γνώση, δυνατότητες σε όλους. Αυτό το δρόμο θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, σε αυτό το δρόμο θα πορευτεί με τους προοδευτικούς πολίτες, από αυτόν το δρόμο θα οδηγήσει στη διέξοδο από τα αδιέξοδα της οικολογικής καταστροφής, της κοινωνικής αδικίας, της ασύδοτης κερδοσκοπίας. Πάνω στη γη μας, πάνω στην κληρονομιά μας, πάνω στους ανθρώπους. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τα όσα ζήσαμε με την εθνική καταστροφή της Πελοποννήσου.


[...]

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.pasok.gr/portal/gr/3/52507/7/7/1/showdoc.html

_________________
Αν και λίγοι μπορούν να κάνουν πολιτική είμαστε όλοι σε θέση να την κρίνουμε.
"Θουκιδίδου - Επιτάφιος"
avatar
Νίκος Περάκης
Administrator
Administrator

Άντρας Αριθμός μηνυμάτων : 72
Ηλικία : 60
Location : ATHENS
Registration date : 26/09/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://perakis.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης